fredag 17. januar 2020

Snublebluss

Sikring av leir og utstyr mot uønsket besøk

Vår bjørnestrategi går først og fremst på å unngå problemer. Delt leir, med kjøkkentelt og sovetelt er viktig. Ikke alle leire blir optimale, og da vil vi gjerne sikre leiren med snublebluss. 


Vi valgte å kjøpe et par holdere fra icebearalarm.com . Bildet på hjemmesiden til icebearalarm er ikke oppdatert til den nye versjonen, men her er den:




Selve oppsettet må være både solid, pålitelig, holdbart, raskt å sette opp, og lettest mulig. Mange varianter ble vurdert, med det enkleste er det beste, om ikke letteste.  

Jeg kjøpte to bluss med festebeslag. Resten laget jeg av 4 gamle skistaver, 2 små fluesneller i nylon, fireline 0,32mm og diverse jeg hadde liggende. Stavrørene er aluminium. Nederst satte jeg inn solid stålspiss, ved å gjenge opp rører til M8, og lime fast en skue i denne. Etter at limet var herda ble denne kutta og forma til passe spiss. Øverst i røret fylte jeg med en HDPE hardplast bolt for at røret ikke skal deformeres med skruen, og staven skal kunne bankes ned i grunnen.


Hver stikk har dobbel bardun, så hvert hjørne forankres i begge retninger i forlengelsen av snubletråden. Det er viktig at stikkene er godt synlige, både for mennesker og bjørn, så jeg satte på reflekstape og valgte signalfarge på bardunene. God synlighet er også viktig for å ikke glemme igjen utstyr. Settet fikk sin egen pose så det er enkelt å holde orden.


Snubleblusset og snella er festet til staven med to gjennomgående skruer med vingemutter. Plastbolten inni staven rekker nedenfor begge boltene, og tåler å bli banket på for å slå stikken ned i bakken. Settet kan demonteres på få sekunder. På snella er det 50 meter Fireline 0,32mm.





En plastkrok med strikk fungerer som holder for snubletråden. Snubleblusset er her satt opp med sikringsnål og utløserplate, men ikke ladet med løspatron i kaliber 12. Jeg har 2 sett med snublebluss og sneller, men bare 4 stikker. Med to sett kan vi enten ha dobble tråd, eller rigge opp 2 ulike snublebluss, feks ett rundt kjøkkentelt og ett rundt sovetelt, da med forankring i trær, kjepper, padleårer eller hva som er tilgjengelig. Det kan også være aktuelt å sikre både sove- og kjøkkenleir og kano, hvis vi beveger oss vekk fra leiren.Vekta ble samlet på knapt en kg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar