onsdag 8. januar 2020

Fyre med ved

Hva slags turkjøkken skal vi bruke?

Innlegg v/Steinar.
Mat skal lages i ulike varianter i all slags vær i 80 dager. Svaret på valg av turkjøkken ble en kombinasjon av ved og gass. Vi vil finne nok ved på 1300 km av ruta, helt frem til Beverly Lake. Herfra tar vi med en del ved for noe fyring på de siste 300 kilometer til Baker Lake. Det meste av maten er da spist opp, og vi skal knapt bære kanoen, så vi har god plass til ved. September-været på tundraen kan være så ymse. Så knitring i vedovnen kan bli kjærkommen.

Vi vil lage bål mye av tiden. En liten og lett grillrist fra Purcell Trench blir nyttig både å sette kjeler på og å grille fisk på. Men ikke alle dager er like egnet for bålfyring. Vind, regn og mye mygg gjør det mindre trivelig å hvile utendørs.

Bålrist på vel 100 gram i rustfritt stål, håndlaget av Purcell Trench i USA.
Kjøkkentelt med vedovn vil gi oss mye komfort på disse dagene. Ovnen kan brukes til både koking og steking, og ikke minst tørking av klær, og gi varme til slitne kropper som trenger hvile.

Steking av Eldbjørgs gode pannebrød på teltovnen.

 For rask og effektiv koking av vann, under de fleste forhold, ned til en håndfull minusgrader, så velger vi Jetboil mimimo. Den kan også brukes med vanlige kjeler eller stekepanne. Men det meste av maten vi lager trenger bare varmt vann, så da er den isolerte kjelen med varmeveksler vi vil bruke mest.
For å koke vann til 3 måltider inklusive varm drikke så regner vi 30 gram gass pr dag for 2 personer. Steking av pannebrød og fisk krever ca 20 gram ekstra pr dag. Så uten annen fyring, og med steking av fisk og pannebrød (3-4 brød pr dag) trengs ca 50 gram gass pr dag for to.

På denne turen vil vi bruke Jetboil minimo når det blir for krevende å fyre bål eller rigge opp ovnen i teltet. På de varmeste dagene når myggen, kleggen, knotten og ikke minst svartflua jager oss inn i teltet, så koker vi inne med Minimo. Varmen fra vedovnen trengs ikke slike dager.

Vi legger til grunn kun vannkoking, og vi tar med 3 store bokser gass a 450g. Da kan vi vi bruke Jetboil minimo til ca halvparten av vannkokingen. All steking blir på ovn eller bål.

Jetboil minimo, her med 100g gassboks.

 Hvorfor da ikke bare ta med en knøttliten brenner? Vitsen med et kokeapparat i tillegg til bål og ovn er at det skal fungere best mulig når forholdene er mest krevende. I tillegg må det være gjerrig på gassen. Kort sagt, når vi slitne, i dårlig vær, trenger varm mat og drikke fortest mulig.

Vi har brukt kokeapparater i alle kategorier siden vi tidlig i tenårene begge kjøpte blåbokskokeapparat og litt senere stormkjøkken med rødspritbrenner. Og vi har nå en bra samling fra snart 50 års turliv på utstyrsrommet.

Primus eller multifuel apparater er mye brukt, også om sommeren. Vi har 3-4 stående. Jeg ser ingen god grunn til å bruke noen av de, utenom vinteren, når en må smelte snø og det er veldig kaldt.  I forhold til Jetboil (og lignende) er de tyngre, bruker mer drivstoff, og mer tid da de trenger forvarming. Jetboil har kokt opp vannet før primusen er ferdig forvarmet. Også gass kan brukes langt nedover thermometerets blå skala. Her er mange triks, som jeg kan ta en annen gang.

Alle gassbrennere jeg kjenner til, inklusive flere utgaver av stormkjøkken med gass, bruker opp mot dobbelt så mye gass som Jetboil og tilsvarende patenter fra andre leverandører. Her er to hovedgrunner: kjelens varmeveksler, og isolert kjele. I tillegg en ventil med god regulering. Piezo, eller trykknapp-tenning setter prikken over i'en.

Vi har også prøvd flere ulike små vedbrennere. De fleste lager fine små bål og er nøysomme på veden. Men de kan ikke taes inn, så de gir ikke flere funksjoner enn et bål. Jeg lagde istedet en lett vedovn til teltet.

Så får turen vise om vi har valgt riktig strategi.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar