fredag 28. februar 2020

Jens i samme villmark

Innlegg v/Steinar.
I første episode av NRK1-serien "Jens i villmarka", landet Jens på Sandy Lake i den store villmarka mellom Store Slavesjø og Hudson Bay. Jens er ute på en helt annen type tur enn det vi skal på. Han tar seg mer tid, og lager kjempebra film. Men ruta hans har mer utfordrende terreng. Ned Snowdrift river er en tøff tur, starten er grunn og steinfylt, og elva er ikke kjent for å gi særlig sikre fiskefangster. Jens tar med lite mat, mens vi har med nesten alt vi trenger. Han måtte fiske tre-fire kilo fisk pr dag, vi klarer oss med en til to.

Vi flyr ikke ut fra Yellowknife, men vi padler kano, og vi tar den beste ruta opp til tundraen, men det blir mye bæring, også over til Sandy Lake, hvor vi krysser Jens sine spor. Derfra er det kort bæring over i Whitefish Lake, og fri vannvei til Thelon River.

På kartet fra Helge Ingstads bok er vår rute tegnet med rød strek, og Jens sin rute med blått. Men avstand sier ikke alt. Jens i Villmarka er fantastisk bra filming og reportasje. Han gjør alt alene, og er blitt dyktig god til å fortelle med både kamera og sin passe sleivete og støe trønderske stemme.

Først og fremst er dette en hyllest til en fortsatt eksisterende villmark - en av verdens største. Vi følger spent med på de neste episodene.

Jens padla den blå ruta, vi den røde til sommeren


Østenden av Sandy Lake. Foto jeg tok i 2005 fra flytur tilbake fra Thelon River, med legenden "Tundra-Tom".




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar