lørdag 25. april 2020

Vann gir gass om vinteren.


Vår hovedregel er å bruke gass på alle turer unntatt når en må smelte snø. I leir på 1400 moh testa vi nå om den gassdrevne Jetboil Minimo funka til snøsmelting. Den skal virke ned til -6 grader C, men trykket dabber av fortere dess kaldere det er, og dess mindre gass det er på boksen. Så vi prøvde et triks med å varme gassboksen i vann.



Men først noen fakta: Lufttrykket synker med høyden over havet, ca 12% for hver 1000 høydemeter. Lufttemperaturen synker med høyden, ideelt ca 0,65 grader pr 100 meter. Kokepunktet for vann synker på vei opp fjellet, og er ca 92 grader på Galdhøpiggen. Så gass fungerer bedre dess høyere opp.

Inni gassboksen  er det en flytende blanding av propan og butan som har et visst kokepunkt, der væske går over til gassform, som kan utnyttes i brenneren. Er blandingen for kald, så fordamper den  ikke nok, og brenneren kan ikke tennes. Trykket i boksen må være høyere enn utenfor. I boksene med vintergass er det samme gassblandingen, men en spesiell papirveke er satt inn for å øke fordampingsarealet, og derved effektiviteten ved lavere temperaturer. Her brukte vi vanlig powergas.

Men gassboksen blir også nedkjølt når den avgir gass til brenneren. Da må mer av blandingen fordampe, og det krever energi, som den tar fra den flytende fasen. Dess mindre gass det er igjen på boksen dess fortere blir den avkjølt. Dette begrenser bruken når det er kaldt. Og her kommer det enkle trikset:


En centimeter vann i ei skål, sett gassboksen oppi, og trykket øker umiddelbart. Jetboil Minimo leveres med ei lita plastskål som beskytter brenneren under transport. Det holder med kaldt vann, men en skvett lunka eller varmt er mer effektivt. Ikke bruk varmere vann enn 50 grader, så er en på sikre siden. Litt vann på thermosen fra dagen før gir en fin start på en kald morgen. Det er ikke så mye energi som skal tilføres.


Snøsmelting med gass går helt greit med boksen i vannbad. Men effekten er lavere enn de fleste parafin og primusbrennere. Så på kaldeste vinteren og med mye snøsmelting er det vel primusen eller vedovnen som vil gjøre beste jobben. Men nå kan primusen trygt være hjemme på de korte turene og den varme delen av vinteren. Vannbad gjør at gass fungerer effektivt og helt trygt langt nedover graderstokken.

Gasskjøkken med varmeveksler er svært effektive og enkle i bruk. Sammenlignet med en primus eller mulitifuel på parafin eller bensin, så slipper en alt søl med flytende drivstoff og  tid til forvarming. Jetboil gasskjøkken har allerede kokt opp første kjelen før primusen er klar! Så får vi se etterhvert hvor mange kuldegrader Jetboilen virkelig takler. Den har i alle fall erobret noe av vinteren.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar